Érmihályfalvi helytörténet

Ismerje meg Érmihályfalvát és környékét Kovács Rozália - Gyöngyi helytörténész bemutatásában

                 A POLGÁRI ISKOLA TELEPÜLÉSÜNKÖN

 

 

       "Az iskola a templom előcsarnoka. Tudták ezt nagyon jól eleink.Meg is építették az iskolát mindenfelé. Sokszor  hamarabb mint a templomot. Református népünk ma is szeretettel ragaszkodik felekezeti iskolájához, csak ott van igazi egyházi élet, ahol a felekezeti iskola a fundamentumot lerakta." (Sass K.:Üzenet 9.o.)

    A Magyar Királyi Állami Polgári Fiú- és Leányiskola az 1942-43-as tanévben indult be Érmihályfalván.

   Sass Kálmánnak szívügye volt a református polgári iskola. Nagy tervei voltak vele. Nagyvárad és Nagykároly között ez volt az egyetlen magyar nyelvű középiskola. Nagyon sok volt a tehetséges gyermek, őket szerette vona továbbtaníttatni." (Balaskó V.: Élet a föld alatt 21.old.)

         Az első iskolaév 1942-43. A tanári kar: Kotormán István megbízott igazgató,okleveles középiskolai tanár, András Irén tanár, az I. leányosztály főnöke, Dóri Klára tanár az I. fiúosztály főnöke, Horváth Viktor ref.lelkész hittant tanított,Majoros Géza tanító, Petrovich Magda tanító, Betuker Tivadar kat.plebánus, hitoktató volt.

     1943-44-ben az iskola neve: Érmihályfalvai M.Kir. Állami Polgári Fiú- és Leányiskola. Az igazgató Kotormán István.

1944-45-ben igazgató Székelyhídi Ágoston, egyben osztályfőnök is a lányoknál.

       A háború miatt  a tanárok jó része elmenekült. Sass Kálmán lp. ekkor hívta meg Balaskó Vilmos lelkipásztort igazgatónak, öccsét Balaskó Nándort / a későbbi szobrász/ tanárnak. Balaskó Vilmos   visszaemlékezésében erről így ír: "Féltett kincse volt az érmihályfalvi papnak az általuk teremtett polgári iskola. Tíz nagy érmelléki községnek az egyetlen középfokú iskolája. Nagy rábeszélésre fogadtam el az Érmihályfalvai Állami Koedukációs Gimnázium vezetését. Én - írja tovább - az iskola átszervezésébe vetettem bele magam. Több évtizedes nevelési gyakorlattal rendelkező tanárokat állítottam be helyettes tanári minőségbe. Két iskolai éven át odaadó munkát végeztek olyan eredményesen, hogy mind a váradi, mind a nagykárolyi iskoláknál jó eredményt értek el a felvételiző növendékek."

A harmadik iskolai évben következett be a tanügyi reform.

1945-46-ban kétnyelvű bizonyítványt állítanak ki. Az iskola neve : Gimnaziu de Stat cu Limba de Predare Maghiara, Valea lui Mihai. Érmihályfalvai Állami Magyar Tannyelvű Gimnázium.

1947-48-ban az iskola: Gimnaziu mixt de Stat cu limba de predare maghiara, Állami Magyar tannyelvű Vegyes Gimnázium Valea lui Mihai - Érmihályfalva.  Az értesítőket még magyarul adták ki.

 A tanügyi reform után megszünt a gimnázium, és megszüntek a felekezeti iskolák is. -

I.fiú osztály osztályfőnök Dóri Klára

Antal László,Babós András,Báthori Ferenc,Bende Lóránd, Borbély László,Deák Zoltán,Dobos Sándor,Facsar István,Fazekas József, Furó Valér,Füstös Ferenc,Gerzon Gyula,Geszti József,Jokh László,Kecskés István,Keller Vilmos,Kereszturi Lajos,Kiss János,Kiss Sándor,Kovács Endre,Kovács Géza,D.Kovács Lajos,Lavicza Mihály,Létai Gábor,Margit Ferenc,May Ferenc,May József,Nagy Gábor,Nagy Gyula,Nagy Imre,Orosz Mihály,Orosz Miklós,Papp Viktor,Pótor József,Rózsa György,Sáska Zsigmond,Solti Sándor,Szakács Aladár,Szellő István,Szilágyi István,Szkrobucz József,Takács Gábor,Terdik Demeter,Torda Dániel,Ványi István,Veligdán György. Kimaradtak:Kovács Jenő,Nyíri Sándor, Székely László.

Forrás: Az érmihályfalvai M.Kir.Állami Polgári Fiú- és Leányiskola Évkönyve az 1942-43. tanévről. 16-17.oldal

I.leányosztály     osztályfőnök Andrási Irén

Antal Mária,Antus Margit,Babits Ottilia,Bagaméry Erzsébet,Bakó Irén,Balaskó Gizella,Balaskó Matild,Balázs Borbála,Barát Ágnes,Baumgartner Ilona,Berei Irén,Bihari Erzsébet,Bucsumán Mária,Dérer Etelka,Dobrán Anna,Garnai Erzsébet,Geszti Irma,Holhós Irén,Jámbor Erzsébet,Jenei Katalin,Kállay Erzébet,Kinczel Margit,Kiss Ida,Kiss Ilona,Kotormán Zsuzsánna,Kovács Emma,Kovács Margit,Kozák Mária,Kuncser Gabriella,Léva Olga,Libánt Etelka,Lovász Irma,Lunczer Magda,Martin Erzsébet,Móricz Erzsébet,Nagy Róza,Nemes Piroska,Papp Mária,Rátonyi Teréz, Rencsik Borbála,Sáska Margit,Sipos Etelka,Szabó Rozália,Szellő Teréz,Szkrobucz Erzsébet,Szűcs Margit,Timeróczki Irén,Tóth Ágnes,Ujlaki Mária Éva,Vadász Mária,Vajda Lidia,Víg Piroska,Vincze Margit. Kimaradtak: Horváth Magdolna,Szilágyi Ilona, Szatmári Erzsébet.

Forrás: i.m. 18,19.oldal.-

 

feher.jpg

az egykori iskola egyik épülete /szobrosnak is ismerjük/

 

 

polg_iskola.jpg

        polgári iskolás lányok szünetben -

   Részlet Kotormán István igazgató évzáró beszédéből: "...Kedves Fiaim,Leányaim! Az Érmellék középfokú iskolájában Ti voltatok az úttörők. Tudom, nehéz volt ez az év. Ismeretlen úton sok az akadály. De meg kell látnotok azokat a fényeket,amelyek itt lobognak körülöttünk. Bors vezér földjén élünk. Ők is küzdöttek az ingovánnyal,körülöttük is harsogott a farkasok üvöltése,mégis urai lettek ennek a földnek. Atyáitok évszázadokon keresztül mentették az életet,mentették magyar lelküket,amikor "két pogány közt egy hazáért"adták a vámot.Ha szükség volt,fegyverrel állott a csatamezőre az Érmellék népe. Kiskerekiben bontotta ki diadalmas zászlóját Bocskay István, a nagy fejedelem. Hiába bukott el itt Nagymajtényban a szabadság. Érmellékünk új szellemi harcosokat adott az örök magyarság számára.Sződemeteren Kölcsey Ferenc, Érsemjénben Kazinczy Ferenc emléke hírdeti,hogy harcban állottunk szüntelenül, de a  harcra vezéreket is szült ez a föld. Az érmindszenti Ady Endre harcolt ezen a földön a fogság esztendeiben is.Hiába volt minden testi és szellemi fegyvertől megfosztva ez a nép,atyáitok lelke őrizte ezt a magyar földet....Az ősök földjén azért indultatok el,hogy ezt a földet megtartsátok,megvédjétek a szellem fegyverével.Ingoványon járunk,körülöttünk lángoló világ sziszegi a gyűlöletet, ordasok leselkednek földünkre, de ti ne féljetek,csak higyjetek a mindenkor megmentő Istenben, ne tévesszétek szem elől e föld  ősi szellemének  fényét, dolgozzatok,dolgozzatok!..."/Évkönyv az 1942-43 tanévről 3.oldal/

              "Áldd meg, óvd meg szép hazánkat, virágoztasd egyházunkat! Tanítóink te szolgáid: legyenek mind áldottaid! Igazság és jó békesség köztünk  egymást ölelgessék."

                 (Magyar református énekeskönyv 272.ének 4.vers.)Weblap látogatottság számláló:

Mai: 61
Tegnapi: 26
Heti: 226
Havi: 1 024
Össz.: 310 613

Látogatottság növelés
Oldal: A polgári iskola
Érmihályfalvi helytörténet - © 2008 - 2024 - helytortenet.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével a weboldalkészítés gyors! Itt kezdődik a saját weboldalkészítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »