Érmihályfalvi helytörténet

Ismerje meg Érmihályfalvát és környékét Kovács Rozália - Gyöngyi helytörténész bemutatásában

glmalom_kemenye.jpg

   A Gizella hengermalom és a Glück család

GLÜCK  BENŐ a régi Bihar vármegye malomiparában és kereskedelmében igen jelentős szerepet játszott.1871-ben született Tokajon, 29 évesen, 1900-ban jött az Érmellékre.

Érmihályfalván, "a nagy búzatermő vidék" központjában egy minden tekintetben modern műmalmot /hengermalmot/ épített fel. A malom úgy méreteivel, mint őrleményeinek minőségével messze kimagaslott a környék malmai közzül. A kétemeletes épületben olyan, a legmodernebb berendezéssel, napi három vagon őrlési képességgel bíró műmalmot létesített,amellyel a környék összes lisztszükségletét "játszi könnyedséggel" ellátta és exportőrlésre is berendezkedett.

A Gizella malom 1936-ban  leégett. A leégett épületet Glück JÓZSEF, Glück Benő fia, építtette újjá, de nem malomként üzemeltette,hanem porcelángyárat /kőedénygyárat/ létesített benne.Tányérokat,csészéket, egyszerű, de jóminőségű tárgyakat gyártottak itt, 80 -120 munkást foglalkoztatva.

Mivel a kaolint messze vidékről kelett hozni, a vállakozás nem volt nyereséges, ezért újra malommá és olajütővé alakították át. Jóminőségű olajat gyártottak, de biztosították  a környékbeliek számára a lisztet is.

Glück Benőnek hét gyermeke volt,közülük József és Endre a 30-as években az üzemet vezette. Ella 30 évesen meghalt, Ödön mérnök lett Marosvásárhelyen, Ilus férjhez ment Heilper igazgatóhoz, László textiltechnikus /sz.1918/,ő hugával,Máriával /1919/ 1945 után Kanadában telepedett le.

Forrásanyag: Bihar megye kultúrtörténete és öregdiákjainak emlékkönyve ,1933-1937 , valamint - Erdély és a visszatért keleti részek,1941 -

 A malom épületéről való tudnivalókat elmondtam 2012.03.26-án a Duna TV riportereinek, ebből Erdély.ma ilyen cikket írt: Malomból kultúrközpont lesz Érmihályfalván.    címmel, az idevágó részlet:" 1900-ban a Glück család épített egy porcelángyárat Érmihályfalván. A vállalkozás nem volt nyereséges,így malommá alakították át.."./2012.03.27./

...  " Kultúrközponttá szeretnék alakítani Érmihályfalva egyik legfontosabb ipari műemlékét. A több mint száz éves Gizella -malom romokban áll, építőelemeit folyamatosan lopják, a megvalósíthatósági tanulmány most készül....Most háromszintes modern kulturális intézménnyé alakítanák a romos ingatlant, 1 500 000 lej, azaz 100 millió forintnyi pályázati pénzt remélnek az építkezésre."- idézet  az adásból

kemeny3.jpg

 

-glmalom2.jpg

bontjak_a_malmot_2.jpg

glmalom1.jpg     malom.jpg

 

Mai képek a malomról -

malomko.jpg

egy malomkő-darab

 

 

malom_2.jpg

 képek a malomról és környékéről /Fotók Rencz Csaba és a Fotoclub/

bontjak_a_malmot_1.jpgWeblap látogatottság számláló:

Mai: 26
Tegnapi: 26
Heti: 191
Havi: 989
Össz.: 310 578

Látogatottság növelés
Oldal: Gizella malom, Glück család
Érmihályfalvi helytörténet - © 2008 - 2024 - helytortenet.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével a weboldalkészítés gyors! Itt kezdődik a saját weboldalkészítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »