Érmihályfalvi helytörténet

Ismerje meg Érmihályfalvát és környékét Kovács Rozália - Gyöngyi helytörténész bemutatásában

     NAGY CSALÁDOK, FÉNYES IDŐK ÉRMIHÁLYFALVÁN

                    /rövid könyvismertető/

 

  Wass Albert gondolatával indul a könyv:"Régi életek sok furcsa titkát belepte már a moha,mint ahogy az ösvényeket is régen, melyeken hajdan emberek jártak ismeretlen célok után, s melyek már nem vezetnek sehová." Ezeket a hajdani, mohával belepett ösvényeket, régi életútakat kutattam ebben a könyvben. A könyv borítóján egy öreg fa van, innen az érmihályfalvi erdőből. Jól látszanak a gyökerei.

   Gyökereinket  kerestük és keressük,honnan jöttünk, mekkora "fává" növekedtünk az elmúlt 700 év alatt.

  A kutatások során kerültek napvilágra azok a nemzetségek,melyek a honfoglalás után éltek településünkön. 11 nemzetségről, nemzetségi ágról, vannak adatok a könyvben, így a Turul nemzetség, /az alapítók/,az Uporiak, az álmosdi Chire/Csire/ család, a Madarászi, Macskássy, Kis-Kállai Witéz, az Esztári család, a Patócsyak. A török uralom megszünése után egyre több adatunk van az itt élt családokról. Szerepelnek a könyvben a gróf Károlyi család, a gencsi  Gencsy -ek, a gróf hallerkői Haller család, a gáttajai Gorove család,a gróf Dietrichsteinok,a bernáthfalvi Bernáth család. Majd  az érkenézi Szlávy családról, a Czeglédiekről, az érkeserüi Fráter családról gyűjtöttem adatokat a most élő leszármazottaktól, anyakönyvekből, levéltárakból. A Bujanovicsok,és  a Lovass család már a 19.század. Stubenberg gróf épített itt is kastélyt, a marjalaki Csiha család is bírtokos volt településünkön.A borosjenői Pete család,a hajdúhadházi Sillyék után a Zumpfe, Mátray, Kocsár, Berényi családok zárják a könyvet. Mintegy 20 nagy családról villannak  fel képek, néhány mondatos ismertető, egy- egy régi dokumentum, sírkövek fotói és régi fényképek színesítik a könyvet.

  Nagy Iván, Kempelen Béla, a családkutatás nagy tudósai,  azt vallják ,hogy: "Nemzetünk történelméhez adni kalauzt, mely a szerepelt személyek eredetével,a családi összeköttetéseivel ismertet meg, kényes és nehéz munka...soha sem lesz teljes, emberi gyarlóságunk kizárja a tökéletes mű lehetőségét."

  Településünkről sok még a megírni való, folytatnunk kell a  családok, rég itt élt emberek, események helytörténeti kutatását. 

    Ez a feladatunk a Biblia szerint is: "Írd ezt táblára...és jegyezd föl könyvbe ezt, hogy megmaradjon...bizonyságul örökre..." /És.30.8/-

 


 

anyuka.jpg

konyvbemutato_1.jpg

                     Képek a könyvbemutatóról

konyvbemutato_2.jpg

Újságcikkek:

Reggeli újság 2007.okt.16 Ernei Júlia írása."Könyvbemutató volt Érmihályfalván - Nagy családok, fényes idők" címmel.

"A köszöntések után a szerző kapott szót, aki Wass Albert szavait idézte:Régi életek sok furcsa titkát belepte már a moha,mint ahogy az ösvényeket is,melyeken hajdan emberek jártak ismeretlen célok után, s melyek már nem vezetnek sehová. - elmondása szerint ő ezt a mohával benőtt utat  járta most be, a vele járó buktatókkal...."

Monográfia  Érmihályfalva nagy családjairól, Rencz Csaba írása a Bihari Naplóban 2007.X.19- ugyan ez van az erdon.ro-n is. "

...Tizenegy nemzetségről, húsz családról esik szó a kiadványban régi dokumentumok,leszármazottak adatközlése alapján...A rengeteg adatot évszámot, családfát és fotót tartalmazó könyv bevezető gondolatai között így fogalmaz Kovács Rozália: "Ha egy település történetét kutatom, ha egyes családokét akár, mindig úgy élem át, mint egy időutazást, amikor szinte hallani a honfoglaló magyarok kardcsörgetését, látni a forradalmakba induló férfiak lovainak nyomát, érezni a bálokba igyekvő hölgyek   parfümének illatát...a múlt emlékeit menteni kell, míg van mit!". -Weblap látogatottság számláló:

Mai: 34
Tegnapi: 26
Heti: 199
Havi: 997
Össz.: 310 586

Látogatottság növelés
Oldal: Nagy családok,fényes idők
Érmihályfalvi helytörténet - © 2008 - 2024 - helytortenet.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével a weboldalkészítés gyors! Itt kezdődik a saját weboldalkészítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »