Érmihályfalvi helytörténet

Ismerje meg Érmihályfalvát és környékét Kovács Rozália - Gyöngyi helytörténész bemutatásában

                   Dr. FRÁTER GÁSPÁR orvos/1852-1928/       

   Magyarország egyik legtekintélyesebb családjának az ippi,érkeserüi,  bélmezei és rogozi Fráter családnak egyik igen jelentős tagja, Dr. Fráter Gáspár "kör- és pályaorvos" 1852.október 15-én, 160 éve született Érselinden, Fráter Bertalan és Géczy Klotild gyermekeként.Középiskoláit Kassán végezte, egyetemre Budapesten járt, 1875-ben avatták orvos-doktorrá. A következő évben körorvos lett Érmihályfalván,  ezt a tisztségét haláláig megtartotta.

     Ide városunkba hozta 1886-ban feleségét, az akkor 19 éves érkenézi és okányi Szlávy Gizellát /1867-1897/, Szlávy Ferenc/1834/ és Kuthy Berta leányát. Ebből a házasságból 4 gyermek született: Jenő 1887, Margit 1889,Gizella 1892, és János 1893. Fráter Gáspár felesége Szlávy Gizella 30 évesen meghalt.

    Egy évre rá újra nősült, elvette a szintén érmihályfalvi nemesi család egyik tagját, Papp Zsigmond özvegyét, Lovass Zsuzsannát. A házasságba ő is hozott egy árvát Papp Sándort /sz.1889/.Második feleségével közel 30 évet éltek együtt.

    "Ritka puritán jellem volt,aki mint a község tanácsának tagja és mint az érmihályfalvi Takarékpénztár  tanácsának tagja,elévülhetetlen szolgálatokat tett községe közérdekének."-írja róla az Öregdiákok emlékkönyve.

  Fráter Gáspár doktor ötven évig volt orvos településünkön. Orvosi működése nagyban fellendítette a környék közegészségének ügyét. A háború alatt kórházi orvos volt és "nagyon sokat tett szenvedő embertársaiért. Meg kell említenünk Fráter Gáspár orvosi működéséről, hogy számtalan esetben ingyen gyógyított és jótékonyságával is igyekezett szolgálatára lenni a község és a környék lakóinak. Emléke évekkel ezelőtt történt halála után is élénken él mindenkiben,aki őt ismerte. Orvosi működésével,nemes jellemével csak emelte a Fráter név nimbuszát." - írják róla 1933-ban, öt évvel halála után.

   Kriptája a református temetőben található.

Forrásanyag:

Nagy családok,fényes idők Érmihályfalván, 60. és 73. oldal, Bihar megye kultúrtörténete  és öregdiákjainak emlékkönyve, 633.oldal.-

 

gaspar.jpg


      Dr.Fráter Gáspár

frater2.jpg

és az elhanyagolt  kripta

 

 

megtakaritott_frater_sir.jpg

2012 őszén ilyen lett a megtakarított, felújított, betonnal körülkerített Dr.Fráter Gáspár sírhelye -

u_uj_frater_1.jpgWeblap látogatottság számláló:

Mai: 24
Tegnapi: 26
Heti: 189
Havi: 987
Össz.: 310 576

Látogatottság növelés
Oldal: Dr. FRÁTER GÁSPÁR orvos
Érmihályfalvi helytörténet - © 2008 - 2024 - helytortenet.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével a weboldalkészítés gyors! Itt kezdődik a saját weboldalkészítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »