Érmihályfalvi helytörténet

Ismerje meg Érmihályfalvát és környékét Kovács Rozália - Gyöngyi helytörténész bemutatásában

       HIEDEMEK,KISÉRTETEK,TEMETŐ

 

A nép emlékezet szerint még a század elején is hitték, hoy éjfélkor szellemek jönnek ki a temető kriptáiból, a templomkertben           nagyon régi sirokból, melllyeknek már nyoma sincs, vagy a templom alatti kriptából, ahova régen szintén temetkeztek.

A kisértet. Itt is volt egy,aki bújkált, de én nem tudom milyen elnevezésű volt, a temetőben bújkált, meg a kriptájokba bement, hogy ott rejtőzzik a katonaság elől, meg minden. Az egyik, T.Zs.-nak az édesapja   arra a mi utcánkban, itt a temetőn   túl, odajárt udvarolni. Igy éjjel jött hazafelé. Na volt ott egy örökzölddel befutott, a temetőn, egy ilyen régi fa. És ű oda felállt, felbútt, hogy onnét nézzen széjjel, mert holdvilág volt, űtet nem látták, ű meg széjjellátott. Ez a Zs. bácsi jött hazafelé    a temetőn keresztűl, hát csend vót, minden, az megismerte, aszongya:    Zs.   nincs egy gyufád? Az megijedt úgy, hogy hazáig meg se állt, annyira szaladt.   Hogy most ki szólt neki a temetőből?    (Magyar Zoltán: Érmelléki népmondák, 682.)

Ahogy lenni szokott, mindig akadt virtuskodó legény, aki meg akarta mutatni, hogy nincsenek szellemek, vagy ha vannak is, nem fél   tőlük. Fogadásból az egyik bátor legény éjfélkor a templomajtó elé, a földbe kellett szúrja a kését. Amikor lehajolt, izgalmában a    bőgatyáját is odaszúrta, s amikor futni akart "megfogva érezte magát", úgy megijedt, hogy meghasadt a szive, holtan   rugyott össze. (Szuhányi Katalin: A város fölött, Érmihályfalva Barangolás 114.oldal)

R.Jóskának S.Zs, a másik belemenős legény      volt a barátja. Ő a Lévai kriptában tanyázott. Az egyik holdfényes nyári éjszaka egy Dihenesi negyedbe udvaroló fiatalembber a temetőn át ment haza. S.Zs. felismerte, s a kriptából kisszólt, hogy adjon neki tüzet, pipázni akart.   A fiataember úgy megijedt, hogy hazáig rohant lélekszakadva. Szegény élete végéig szivbeteg maradt. (Szuhányi Katalin: A város felett 116.oldal in. Érmihályfalva Barangolás)

 Weblap látogatottság számláló:

Mai: 56
Tegnapi: 70
Heti: 126
Havi: 1 532
Össz.: 312 983

Látogatottság növelés
Oldal: Hiedelmek,kisértetek,temető
Érmihályfalvi helytörténet - © 2008 - 2024 - helytortenet.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével a weboldalkészítés gyors! Itt kezdődik a saját weboldalkészítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »