Érmihályfalvi helytörténet

Ismerje meg Érmihályfalvát és környékét Kovács Rozália - Gyöngyi helytörténész bemutatásában

                     "KERESZTEDBE FOGÓZVA"

                      Útszéli keresztek városunkban

                                                    " Jövök semmit nem hozva,keresztedbe

                                                       fogózva."/Ref.énekeskönyv/

    A keresztyén vallás legfontosabb szimbóluma a kereszt, Jézus Krisztus halálának és győzelmének jele, mert ezt viszi magával a pokolraszállásnál, a feltámadásnál, a mennybemenetelnél. Sokatmondó és nagyon tartalmas jelkép, felvesszük a keresztet, amit hordoznunk kell, mert Krisztus már előbb felvette a maga keresztjét, és ebben van a mi üdvösségünk.

     A keresztrefeszítés az ókor legborzasztóbb halálneme volt. A kereszt, latinul crux, kínzó oszlop, amelynek különféle formája lehetett. Jézust a római katolikusoknál elterjedt  keresztre feszítették, amely két derékszögben egymásra erősített durva gerendából állott. Ez a szégyenletes kínzóeszköz a keresztyének számára jelképpé lett. Krisztus a kereszten való szenvedésével és halálával elvégezte a megváltás munkáját.

    A kereszt felső rövidebb végére szokás volt táblát tenni a halálos büntetés okának megjelölésével."Pilátus pedig címet is íra és feltevé a keresztfára. Ez vala pedig az írás: A Názáreti Jézus a zsidók királya és héberül,görögül és latinul vala ez írva./János ev.19.rész 19,20/"

    A keresztyén művészetben csak a latin nyelvű mondat röviditett változatát az INRI-t írták, Jesus Nazarenus Rex Iudeorum, magyarul : A názáreti Jézus a zsidók királya.

  Régen az utak mentén, az utak kereszteződésében állítottak keresztet. Az útszéli kereszt az utazót őrizte, védte. Mára a régi, szép fakeresztjeink egyre tünnek el, néha felváltja őket a betonból, vasból készült.

     Az Andrássy park előtt, az Y alakú kereszteződésben állt egy 2,5-3 m magas fából ácsolt kereszt, melynek 2005-ben lett "új" története. A kereszt léckerítéssel körülvett kertben állt, mely mindig tele volt ültetve virággal. A kis kerítésre, és a kereszt tövébe tették a koszorúkat. A Kereszt fából van. Tetején félkör alakú bádog, mely védi az esőtől. A corpus ún. pléh Krisztus, vagyis bádogból van kivágva, megfestve az arc és az egész test, annak formája szerint. Így van ráerősítve a barnára festett fakeresztre. Ez a régi. kissé kopott kereszt hozzátartozott a városhoz. Már gyermekkoromban is ott állt, kibírta a változásokat. 2005 tavaszán egy éjszaka eltünt a kereszt. Reggelre helyét egy csicsás betonkereszt foglalta el, melyen románul van felírva, hogy ki adományozta stb.

Hova lett a kereszt? Egyesek azt mondják kivitték a mezőre, arra a dögkút felé, ott fogják felállítani. Mások szerint az ortodox temetőben van felállítva.    

3.jpg

2005-ben

2012 április, rátaláltam erre az elveszettnek hitt keresztre, kissé kopottabb, ki van támasztva három oldalról is, a Villa Emilia udvarán áll, a vasútra néz. -

kereszt_2005.jpg

    A város szélén, a keserüi út elején, a legutolsó  ház után volt egy 2-2,5 méteres gerendából ácsolt kereszt. Barnára festve, tetején korhadt, töredezett, szintén barnára festett deszka védte az esőtől. Felül fehér bádogon a felírat INRI, rászegezve a keresztre. A corpus nagyméretű, valamilyen ezüstszínű anyagból van öntve. Megmunkálása nagyon szép, a megfeszülő izmok a karokon, lábakon, a hasizmok is szépen látszanak. Látszik az oldalán a dárdaszúrás nyoma. Nagyon szép munka.

2006 novemberében a kidőlni készülő fakereszt helyére betonkereszt került. A fakereszt háta már egy betonoszloppal volt megerősítve. Régi volt. Egy öreg néni emlékezett, hogy gyermekkorában mikor a keserüi búcsúba mentek a többi zarándokkal együtt, mindig megálltak a kereszt tövében imádkozni. A fakeresztet a templom kertjébe szállították. Györfi József tisztelendő szentelte meg az új feszületet, és a kereszt üzenetéről beszélt, hogy az ember ne féljen hiszen a Teremtő nagy szeretetét, megváltását jelenti. /Rencz Csaba  írása a kereszt szentelésről 2006.nov.14-i Bihari Naplóban/

2.jpg

2005-ben

scan.jpg

a 2006-os keresztszenteléskor készült kép

 

kereszt_corpus_nelkul.jpg

keresztszenteles_totfalu.jpg

keresztszentelés   -/ fotók Rencz Cs./

    A dihenesi sorompón túl / ezt a részt keresztes Dihenesnek is hívják/ áll ez a  vasból készített kereszt, mely barnára van festve olajfestékkel. A kereszt  szárainak díszítése. a 3-3 karika. az INRI felírat fehér. A kb.3 méter magas kereszten a corpus valamilyen ezüst színű ötvözet, szép. Hátánál drótkerítés, rengeteg műkoszorúval. Nem sokkal mindenszentek után fotóztuk .

4.jpg

a dihenesi kereszt 2005

    A Kopasz utca végén, útelágazásban áll ez a beton kereszt. Nem régi. / Itt is volt másik kereszt, de erről semmit nem tudok./  Krisztus testének csak körvonalait karcolta bele alkotója. Alacsony drótkeritéssel van jelképszerüen körülvéve, elől még egy kicsi kereszt van háromszögű tartón. A kereszt útszélen van, hátánál kerítés, kertek.

5.jpg

2005, Kopasz utca vége

    A 20 század elején fényképek  tanuskodnak arról, hogy a Morgóban, a sarkon állt egy kereszt, fából volt ácsolva, tetejét bádog védte. Krisztus teste, a fényképek szerint, előrehajlott, a térd megroggyant.

    A régi néptanács előtt is volt egy kőkereszt, így emlékeznek az öregek. Régi képeslapokon halványan látszik, kicsi keritéssel volt körülvéve, nehezen kivehető milyen volt.

Megjelent a PBMET "Partium" lapjában 2006 évben,2.szám. -

 

 corpus.jpg

 

a keserűi út melletti kereszt corpusának nagyított képe.

 

 Weblap látogatottság számláló:

Mai: 59
Tegnapi: 26
Heti: 224
Havi: 1 022
Össz.: 310 611

Látogatottság növelés
Oldal: ÚTSZÉLI KERESZTEK
Érmihályfalvi helytörténet - © 2008 - 2024 - helytortenet.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével a weboldalkészítés gyors! Itt kezdődik a saját weboldalkészítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »