Érmihályfalvi helytörténet

Ismerje meg Érmihályfalvát és környékét Kovács Rozália - Gyöngyi helytörténész bemutatásában

harangmonda_0022.jpgÉRMIHÁLYFALVA TÖBB MINT ÖTSZÁZ ÉVES HARANGJA, 1491-ből való

A harangot a kultikus szükség hozta létre a bibliai idők hangjelzője,a kürtszó helyett.

A harangszó ősidők óta a gyülekezet hívogató és búcsúztató hangja, az embereket templomba szólítja és megadja a halottaknak a végtisztességet.

Harangot soha nem húznak meg ok nélkül. A harang az élet jele,még akkor is, ha temetésre hív. Egy település egy vagy két tornyában a harangokat a lakosság hangjuk után különbözteti meg. Számon tartja a kis harangot és a nagy harangot, mintha élő személyek volnának. Hírharang szól, mikor halott van a településen, van déli harangszó, templomba hívogató harang, úgy mondjuk: az elsőt húzzák, vagy a másodikat, vagy össze húzzák. A temetőben a lélkharang szól. De a harang nemcsak szól, hanem zendül, kondul, csendül, zeng, zúg, aztán ha sokat használják meghasadhat és akkor újra kell önteni.

Régen ha tűz ütött ki, vagy árvíz közeledett félreverték a harangot. Megszokott a déli harangszó, faluhelyen régen időjelző volt,nemcsak a delet, de a reggelt és az estét is jelezte, s a munka kezdetét és végét is.

Az érmihályfalvi református templom tornyában három harang lakik. Az 1925-ben öntött harang, melyet közönségesen Dani harangnak hívunk. Felírata:"Az érmihályfalvi ref.hívek 1925 Isten dicsőségére készíttették."

Másik harangunk 1790-ből való. Felírata: "Fudit me Georgius Nagy de Felegyhazini Anno 1790". Alól ez van:"A Nagy Nog Mihály Falvai Reformata Sz.Eklesia tulajdona maga költsége által öntette."

 

Harmadik harangunk, az ország egyik legrégibb ép és használatban levő harangja 1491-ből való.

 harangok_8.jpg

A harang legpontosabb leírása Bunyitay Vincétől származik 1884-ből. Idézem: " Ez egy egészen ép s mintegy nyolc mázsás harang...dereka egészen síma, de mind fenn koronája alatt,mind lenn karimája felett gazdag felíratokban.

Koronája alatt nagy betükkel ez áll: LUCAS, MARCUS, MATHEUS, JOHANNES TEMPORE MATHIAE VERES, MINISTRI HUIUS ECCLESIAE...a négy evangélista nevével kezdődik, utána jő a lelkész neve: Veres Mátyás, aki az egyháznak negyedik ismert lelkésze.

Karimája felett pedig ez olvasható: REGNANTE REGE LADISLAO CORONATIONIS EIUS ANNO SECUNDO, RIDELICET 1491. HOC OPUS FACTUM EST AD LAUDEM DEI ET BEATI GEORGII MARTYRIS PER MANUS EMERICI DE WARADINO. azaz: a király, II.Ulászló neve után következik a harang s az egyház védőszentje: Szent-György, s az utolsó helyen a harangöntő mester Imre neve, ki váradinak vallja magát...

E harang híven osztozik Mihályfalva lakosainak örömében,bújában, s a jámbor lakosok ma is olyan szivesen hallgatnak szavára mint atyáik, kiket még búzaszentelőre, feltámadásra, vagy éjféli misére hívogatott." -fejezi be Bunyitay a harangról írottakat.-

harangok_10.jpg

Megjegyzés: a harnagról szóló monda a Mondáknál olvasható. -

 

 

 Weblap látogatottság számláló:

Mai: 9
Tegnapi: 26
Heti: 174
Havi: 972
Össz.: 310 561

Látogatottság növelés
Oldal: Érmihályfalva harangja
Érmihályfalvi helytörténet - © 2008 - 2024 - helytortenet.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével a weboldalkészítés gyors! Itt kezdődik a saját weboldalkészítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »