Érmihályfalvi helytörténet

Ismerje meg Érmihályfalvát és környékét Kovács Rozália - Gyöngyi helytörténész bemutatásában

                AKI ÚJRA ÍRTA AZ ELÉGETT ANYAKÖNYVEKET

                      Nt. VÁSÁRHELYI DÁNIEL lelkipásztor

                               /1786 - 1862/

 

1786 novemberében született Hegyköz-Szentmiklóson. Édesapja Vásárhelyi Dániel lelkész, édesanyja Hajdu Erzsébet tanítónő.

Tanulmányait a debreceni főiskolán végezte. 3 évig Öcsödön volt rektor. 1812-ben "lelkészi pályára szentelvén magát", Pozsonyba, Bécsbe megy, majd a göttingai egyetemen fejezte be tanulmányait és letette a lelkészi vizsgát.

 Több európai országot meglátogatva tért haza, és 1814-től a két "Bernáth úrfiaknak" volt a nevelője.A két és fél év alatt Bécsben, Pozsonyban, Kassán is megfordulnak, "harmadfél esztendőt ezen pedagógiai hivatalba eltöltvén".

1816 őszén választották meg Mihályfalvára lelkipásztornak, haláláig itt szolgált, 46 évig.

Két érdekes, de szomorú eseményről tudunk lelkipásztorságának idejéből./Forrás:Debreceni levéltár, közgyűlési jegyzőkönyvek/Idézem:" a Mihályfalvi Ekklésia parokiális háza, a prédikátornak minden vagyonával együtt, a véletlenül és éjjel támadott tűz által elpusztittatott...mátrikulái is mind megégtek"... jelenti a közgyülésnek 1828 október 13-án.

Vásárhelyi Dániel 1829-ben újra kezdte írni az elégett anyakönyveket. Ennek első oldalán ezt olvashatjuk: "Az Érmihályfalvai Reform. Egyház 1-ső darab Anya Könyve, mely az 1828-dik év Augusztus hó 18-ik napján támadt és a papilakot elhamvasztott tűzben elégett 1769 ik évben kezdett Anya Könyv helyett, a lakosok beíratása után készült, és Bihar vármegye bizottsága által hitelesíttetett".

Hat év múlva volt egy második nagy tűz,1834 július 22-én "midőn a lakosok az aratással foglalatoskodának, egy vigyázatlanságból támadott gyúladás a helységnek egyik legdíszesebb utcáját, s abban az 1828-i hasonló romlásból csinosan felépült prédikátori házat...fél óra alatt megemésztette..."

"A prédikátori ház öt jókarban levő épülete - olvassuk tovább a jegyzőkönyvből - a fiúgyermekek most újított iskolája, 9 tehetősebb lakosok házával és nagyszámú gazdasági épülettel elpusztult....Az ekklésia levéltára, szent edényei, anyakönyvei, jegyzőkönyvei megmenekültek, csak az elszánt bátorság mentette meg a felső deszkázatba már belekapott tűztől."/TRE I.1.a/

A megkezdett anyakönyveket haláláig pontosan és szorgalmasan vezette.  Utóda Szőke János lelkipásztor jegyezte be halálát 1862 július 1-én ." jegyezte Szőke János ref.lelkipásztor, a boldogultnak 8 évig segédje és hivatali utódja".

Ezt írja:" 1816-ik év őszén e buzgó egyház által lelkipásztorul választván házasságra lépett Egeressy Juliánna asszonnyal, kivel 46 évig élt házasságban, ugyanennyi évekig folytatván azt a buzgó egyházban szeretettel és tisztelettel szent hivatalát...öt napi súlyosabb betegség alatt, munkás élete fáklyája, mint hulló csillag múló szikrája, sokak áldáskívánása mellett, csendesen kialudott."-

Bibliográfia:

- Debreceni Levéltár TREL I.2.i.34, T.E.R.E I.30.a.1,  I.1.s.18.

 -  Ref.Egyház Halottak anyakönyve 1862 évből -

 

 

   

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 30
Tegnapi: 66
Heti: 216
Havi: 833
Össz.: 177 861

Látogatottság növelés
Oldal: Vásárhelyi Dániel
Érmihályfalvi helytörténet - © 2008 - 2018 - helytortenet.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével a weboldalkészítés gyors! Itt kezdődik a saját weboldalkészítés!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: andrássy doktor kriptája érmihályfalva temetőben - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »